Επιστολή προς το Δ.Σ. Δήμου Καισαριανής

Προς το Δ.Σ. Δήμου Καισαριανής

 Η συνέλευση καλλιεργητών δημοτικού λαχανόκηπου Καισαριανής σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μετά την λήξη της σύμπραξης μεταξύ  της Μ.Κ.Ο.  Ε.Π.Ε.Κ.Α. και του Δήμου Καισαριανής. Οι ομάδα των καλλιεργητών αποτελείται από είκοσι επτά (27) καλλιεργητές πρώην ωφελούμενους του προγράμματος δημοτικού λαχανόκηπου Καισαριανής. Οι αποφάσεις στην ομάδα όσον αφορά στην χρηστή διαχείριση του χώρου του λαχανόκηπου λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των προγραμματισμένων συνελεύσεων.

Ουδεμία περαιτέρω σχέση έχουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος δημοτικού λαχανόκηπου με την Μ.Κ.Ο. Ε.Π.Ε.Κ.Α. και την όποια οικονομική διαχείριση των πόρων αυτή χρησιμοποίησε. Μοναδική απολαβή των καλλιεργητών του δημοτικού λαχανόκηπου Καισαριανής είναι τα λαχανικά τα οποία καλλιεργούν οι ίδιοι μέσω μίας ψυχωφελούς δημιουργικής διαδικασίας, που προσφέρει στην αισθητική του χώρου του πάρκου, καλύπτοντας μόνοι τους τα έξοδα λειτουργίας του λαχανόκηπου (φυτώρια, λάστιχα κ.λ.π.).

Η μέχρι τώρα δράση του δημοτικού λαχανόκηπου έχει εγείρει θετικά σχόλια από τους περιπατητές του πάρκου.

 Ο λαχανόκηπος από τον Δεκέμβριο του 2014 δεν έχει στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στον δήμο Καισαριανής, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως δεν χρειάζονται προγράμματα Μ.Κ.Ο. και επιδοτήσεις μέσω Ε.Σ.Π.Α. για να αντιμετωπισθεί το επισιτιστικό πρόβλημα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

 Στην συνάντηση που είχε η ομάδα καλλιεργητών με τη νέα δημοτική αρχή Καισαριανής τον μήνα Δεκέμβριο συμφωνήθηκε πως ο λαχανόκηπος θα συνεχιστεί υπό την αιγίδα του δήμου. Επίσης η δημοτική αρχή παρότρυνε τους καλλιεργητές να κάνουν αιτήσεις προς την υπηρεσία πρόνοιας του Δήμου ώστε να ωφεληθούν επικουρικά και από τις άλλες κοινωνικές δομές.

Στις αιτήσεις που τους δόθηκαν δεν αναφέρονταν η δράση του δημοτικού λαχανόκηπου γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ωφελούμενων.

Δύο μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 2015 παρευρέθη σε συνέλευση της ομάδας ο αντιδήμαρχος πρασίνου ο οποίος μας ενημέρωσε πως στις προθέσεις του Δήμου είναι να διακόψει την δράση του λαχανόκηπου  παρόλο που ο χώρος δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στην δασική υπηρεσία κατά τα λεγόμενά του. Η πρόθεση του Δήμου όπως μας ανακοινώθηκε είναι να αναπλάσει τον χώρο του λαχανόκηπου βάσει ενός γενικότερου σχεδίου ανάπλασης του πάρκου Καισαριανής. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των καλλιεργητών δεν ορίστηκε με ακρίβεια η ημερομηνία λήξης της δράσης.

 Εντελώς ξαφνικά κοινοποιήθηκε στις 28.04.2015 δελτίο τύπου σχετικά με τον δημοτικό λαχανόκηπο από την παράταξη Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής όπου ενημερώνει τους ωφελούμενους πως έως 24 Μαϊου πρέπει να πάρουν όλη την παραγωγή  και τα φυτά τους από το χώρο του λαχανόκηπου.

 Σαν συνέλευση καλλιεργητών  δημοτικού λαχανόκηπου Καισαριανής, (μετά την κοινοποίηση του δελτίου τύπου της δημοτικής αρχής σχετικά με το λαχανόκηπο όπως μας επιδόθηκε και όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Καισαριανής) αποφασίσαμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα προς την δημοτική αρχή:

  1. Βάσει ποιού σκεπτικού εξαιρέθηκε η δομή-λειτουργία του δημοτικού λαχανόκηπου από τις κοινωνικές δομές του δήμου; Υπάρχει απόφαση- πεπραγμένα του Δ.Σ.;
  2. Το δελτίο τύπου σχετικά με τον λαχανόκηπο στις 24.4.2015 είναι η επίσημη τοποθέτηση του Δήμου μετά από απόφαση συγκεκριμένου Δ.Σ.;
  3. Μελετώντας τις αποφάσεις  του Δ.Σ. σχετικά με την «Αναβάθμιση πάρκων και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Καισαριανής» των από 9.4.2013. και 5.2.2015 δεν προκύπτει ότι η παρουσία του λαχανόκηπου επιβαρύνει την αισθητική- χρηστική λειτουργία του πάρκου. Εκτός αν εννοείται ότι η αντικατάσταση του λαχανόκηπου από χλοοτάπητα ή καλλωπιστικά δενδρύλια ή η επαναφορά στην προγενέστερη χέρσα μορφή είναι εφάμιλλης αισθητικής αξίας.

Μας παραξενεύει και μας ανησυχεί η στάση της νέας δημοτικής αρχής που ενώ εντάσσει-διατηρεί σε νέο πλαίσιο τις προγενέστερες δράσεις της Μ.Κ.Ο. εξαιρεί-στοχοποιεί μόνο την δράση του λαχανόκηπου. Το πλαίσιο δράσης των δημοτικών λαχανόκηπων από δήμους στο λεκανοπέδιο Αθηνών αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχει καταδείξει τα σημαντικότατα οφέλη  σε επίπεδο αντιμετώπισης του επισιτιστικού προβλήματος, στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης με βιολογικές καλλιέργειες σε αστικό περιβάλλον, στην αγχολυτική επίδραση στρεσογόνων καταστάσεων των ευπαθών κοινωνικά ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι). Να προσθέσουμε ότι πολλοί δημοτικοί λαχανόκηποι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με όμορα σχολεία, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα 6ο, 13ο δημοτικά και 1ο Ειδικό σχολείο Καισαριανής και με άλλα σχολεία της περιοχής.

Αποσαφηνίζουμε ότι η παρούσα ομάδα καλλιεργητών στο λαχανόκηπο ούτε μόνιμη είναι ούτε διεκδικεί τη χρήση του χώρου κατ’ αποκλειστικότητα της ομάδας. Ευχής έργο είναι να ανανεωθούν τα πρόσωπα και να ενταχθούν και άλλοι καλλιεργητές στη δράση ώστε ο λαχανόκηπος να λειτουργήσει σαν δημοτικός θεσμός. Πιστεύουμε πως η νέα δημοτική αρχή με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τις κοινωνικές δράσεις για το γενικότερο κοινωνικό καλό, θα ευαισθητοποιηθεί και θα μεριμνήσει για τη συνέχιση του δημοτικού λαχανόκηπου, έργο το οποίο θα φέρει πολλαπλά κοινωνικά οφέλη.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να τεθεί το θέμα στο Δ.Σ. Καισαριανής ώστε όλοι να τοποθετηθούν καθαρά και υπεύθυνα πάνω σε αυτό το κακώς διαστρεβλωμένο ζήτημα. Σε αυτό το δημοκρατικό αίτημα ζητάμε την πολιτική και ανθρώπινη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Οι παρόντες συμμετέχοντες καλλιεργητές του δημοτικού λαχανόκηπου Καισαριανής

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: